Titel: Bonden och fan

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

En bonde hade gjort kontrakt med fan, att denne skulle hjälpa honom med allt möjligt under vissa år, och sedan skulle han få ta bonden, men innan han tog honom, skulle han först söka rätt på ett föremål, som var alldeles lika, som det bonden då räckte honom. Kunde han inte det, så skulle bonden gå fri. - Bonden var i vedboden den där dagen och hade alldeles glömt bort, att fan då skulle komma. I häpenheten fick han tag på en mycket stor masurknöl, som han räckte fan med tillsägelse att skaffa en alldeles likadan, och den skulle vara tät och hel. Fan gav sig iväg, men det var lättare sagt än gjort att finna en sådan knöl. Slutligen fick han se en gammal koppärrig käring, som höll på bada. Den tyckte han såg bra ut, varför han nappade henne och satte iväg. Då han hoppade över en gärdesgård, blev det en så hård duns, att käringen släppte en fis. Då sa fan: "Nej, du duger inte, du heller, för du är inte tät!" Så slängde han henne och brydde sig inte om att söka efter någon fler masurknöl. Bonden gick fri, han.